søndag den 5. september 2010

9 Grunde Til At Du Spænder Ben For Dig Selv

  • Ubearbejdet sårethed og svigt. Du oplevede et svigt i din barndom, og nu fortsætter du med at svigte og såre dig selv.
    Detektiv-arbejde: Hvornår svigter dig selv?
     

  • Ubearbejdet vrede/had/bitterhed - både overfor dig selv og andre. Vreden dækker over en ubearbejdet sårethed. 
    Detektiv-arbejde: Hvem bærer du nag overfor? Hvad er du bitter over? (det kan du typisk finde i en oplevelse du ville ønske du kunne have været foruden)
     

  • Skyldfølelse, selvbebrejdelse. Rationelt kan du måske sagtens se at noget ikke var din skyld, men emotionelt føler du, at det er din skyld. Det nytter ikke noget at forsøge at opløse skyldfølelsen rationelt. Følelser og tanker taler ikke samme sprog. Følelser skal føles, rummes og fordøjes for at blive opløst. Hvilken følelse har du svært ved at rumme? (Det er den du har allermest brug for at rumme). 
    Detektiv-arbejde: Hvornår følte du skyld, da du var barn? Hvornår bebrejder du dig selv i dag?
     

  • Lavt selvværd, "Jeg fortjener det ikke". Hvordan skal du nogensinde kunne skabe det liv, du drømmer om, hvis du inderst inde ikke føler, at du fortjener det? Hvis du ikke føler at du fortjener det, vil du ubevidst skubbe det væk fra dig.
    Detektiv-arbejde: Hvilket mål har du svært ved at nå? Deri ligger en følelse af ikke at fortjene det, og det er højst sandsynligt i selskab med "jeg er ikke god nok". 
     

  • Den Selvsaboterende Tryghedszone. At blive i selvsabotagen er trygt. Det er noget du kender. Hvor succesen, du drømmer om, er utryg og paradoksalt nok mere frygtindgydende end den selvsabotage du bader i lige nu. Så når det bliver "for godt", gør du ubevidst noget, der justerer det til det gamle, velkendte. Det er med andre ord det 'selvsaboterende termostat'. 
    Detektiv-arbejdeHvad giver selvsabotagen dig? Hvad er fordelen ved at du slipper for at gøre din drøm til virkelighed?
     

  • At gøre følelser forkerte, undertrykke/flygte fra følelser. Følelser skal føles og fordøjes. Det er nok den letteste måde at komme igennem dem på, selvom vi paradoksalt nok undgår den kortvarige smerte, for at blive i den langvarige smerte. 
    Detektiv-arbejdeHvilken følelse har du allermindst lyst til at føle? Hvordan undgår du den?
     

  • Projektion, skyggesider. Alt det, du ikke bryder dig om i andre, men også alt det, du beundrer hos andre, men ikke kan se i dig selv. Projektionen får dig til at blive blind overfor at du har det i dig selv, og det får dig til at gå glip af værdifulde egenskaber og karaktertræk, der rent faktisk kan hjælpe dig med at skabe det liv, du længes efter.
    Detektiv-arbejde: Hvad mener du at du på ingen måde er? Hvad beundrer du hos andre? Hvad afskyr du hos andre? Hvordan kunne det rent faktisk hjælpe dig med at nå dit mål, hvis du tillod dig selv at være det?
     

  • Hæmmende overbevisninger. Ofte nedarvede fra familie. Overbevisninger, der spænder ben for dig. Ovebevisninger du tror er sandhed, så du bliver bekræftet i din egen tro og ender med at spænde ben for din drøm. Det kan være "jeg  har et lavt stofskifte", "det er svært at tjene penge", "den perfekte drømmepartner findes ikke", "jeg kan ikke xx uden yy", "jeg kan ikke xx fordi jeg har yy", osv. Du er så hjernevasket af at dine overbevisninger er sandhed, at de bliver en usynlig begrænsning i et liv, der oser af muligheder. 
    Detektiv-arbejde: Hvilken overbevisning spænder allermest ben for dit mål/din drøm? Hvor stammer den fra?
     

  • Ansvarsløshed, Offermentalitet. At se tingene som at de sker mod dig, i stedet for at forstå at du er medskaberen af din egen virkelighed. Al forandring starter indeni dig selv. Så hvis jeg vil opløse selvsabotagen i verden, må jeg hver eneste dag fortsætte min egen indre oprydning
    Detektiv-arbejde: Hvad ville du gøre anderledes, hvis du var skaberen af dit eget liv?